Cupa Davis: România – Cehia 0-2, după prima zi

După prima zi de competiție, România este condusă de Cehia cu 2-0 în barajul de menținere în Grupa Mondială a Cupei Davis. Trist, dar nu neașteptat. Valoarea cehilor, lipsa suporterilor, forfaitul lui Hănescu sunt doar câteva din motivele scorului de după prima zi.

În prima partida a zilei, Radek Stepanek (nr. 25 ATP) a trecut ușor de Adrian Ungur (nr. 129 ATP) în 3 seturi: 6-3, 6-2, 6-0. Ungur a părut iritat de faptul că acest prim meci părea a fi cea mai mare șansă a românilor pentru acest baraj. Juca numărul 1 al nostru cu numărul 2 al cehilor. Din păcate Adi n-a rezistat presiunii și n-a arătat cel mai bun tenis pe care îl poate juca. L-am văzut pe jucătorul român la fel ca la Open-ul românesc de anul trecut: fragil din punct de vedere psihic în meciurile în care pleacă cu șansa a doua. Cam așa a fost și ieri. Singura șansă adevărata a fost în primul set, la 3-2 pentru ceh, când Ungur a ratat câteva mingi de break. Le-a pierdut, a pierdut setul cu 6-2 și a părut că renunță, a dat senzația că a pierdut jocul la acele mingi de break pierdute din setul întâi.

Victor Crivoi a evoluat mai curajos decât predecesorul său. Probabil și pentru că presiunea nu era aceeași. Crivoi (nr. 209 ATP) dădea piept cu Berdych (nr. 9 ATP) și numai o minune ar fi putut aduce un punct României din acest meci. Cu toate acestea, Victor a lăsat o impresie frumoasă. Atât cât a putut, i-a făcut față cehului. Ba chiar a dus setul 3 în tie-break, ajutat și de o ușoară accidentare a cehului. Scor final 3-6, 3-6, 6-7 (4) și României nu-i rămâne decât să spere la punctul din meciul de dublu.

Trecând de latura sportivă, trebuie amintit că ambii români au taxat (pe bună dreptate) lipsa publicului și apatia puținilor români care au venit în tribune. Cehii ne-au surclasat și la acest capitol, un grup de circa 30 de suporteri făcând spectacol în tribunele de la Centrul Național de Tenis. Păcat. Un sport atât de frumos cum e tenisul merită mai mult. Și chiar dacă momentan România nu are băieți care să se apropie  de un Ilie Năstase sau măcar de un Andrei Pavel, un meci de Cupa Davis rămâne o competiție importantă. Unde mai pui că la lucru putea fi văzut numărul 9 mondial, Tomas Berdych. Credeți-mă pe cuvânt, chiar a fost o reală încântare să-l văd pe ceh jucând.

Dar ca să terminăm într-o notă veselă să spunem că am ajuns și voi ajunge și în weekend la meciurile de Cupă Davis la invitația Federației Române de Tenis. FRT nu se dezminte și după BCR Open a chemat oameni din online și la meciurile României.

Oricum, dacă n-ați ajuns în prima zi la meciuri nu-i târziu. Azi de la 12 începe meciul de dublu, iar mâine sunt alte două meciuri de simplu. Hai România!

Leave a Reply