Despre handbalul feminin românesc. Obiectiv

Postul acesta vine ca reacție la comentariile de pe twitter survenite în urma înfrângerii din semifinalele CE. Off topic, utilizatorii români de twitter preiau cu brio una din problemele societății luate ca întreg: toți credem că ne pricepem cât de cât la foarte multe și în consecință ne dăm cu părerea. Și nu unul sau altul sunt așa, toți suntem.

Nu știu câți dintre voi urmăreau handbal acum câțiva ani. Eu îl urmăresc de când eram mic pentru că am crescut aproape de el și vă pot spune că nivelul handbalului feminin european e în scădere. Când România cu Târcă și Cozma în teren (o echipă foarte bună de altfel) termina între primele zece la turneele finale existau multe alte echipe foarte bune: Rusia, Franța, Germania, Țările Nordice etc. Astăzi Franța e o echipă tânără, în reconstrucție, Rusia la fel (și cu potențial pentru viitor mai slab decât al Franței), Germania e o echipă cu jucătoare semiprofesioniste, Suedia la fel, iar Danemarca sau Norvegia duc lipsa unor jucătoare exponențiale precum Anja Andersen.

Se poate trage o singură concluzie după acest campionat european, indiferent de rezultatul finalei mici de mâine, concluzie care are două perspective. România, în formație completă, are cel mai bun lot din handbalul feminin european (și poate și din cel mondial). Asta e perspectiva pozitivă. Cea negativă e că ne bat echipe mai slabe. Un ochi priceput în ale sportului observă diferențele de valoare între două echipe care se confruntă. Până acum la acest campionat mondial România a fost într-un singur punct pusă în dificultate: în meciul cu Danemarca a existat o perioadă când nu aveam ce să le facem, nu aveam cum să le contracarăm. Cu toate acestea, și în acel meci România putea învinge. Nu Danemarca ne-a învins, ci noi am pierdut. Și nu, nu e o exprimare lipsită de sens. Nu iau în considerare meciul cu Rusia pentru că acel meci nu a fost o înfrângere. În condiții normale am fi bătut la pas Rusia. Am văzut 3 meciuri ale Rusiei la acest campionat european și nu mai e nici pe departe echipa care ne bătea în finala mondialului de acum câțiva ani. Cum am mai spus, cred că are un potențial chiar mai slab decât tânăra echipă a Franței care a avut o evoluție bună la acest european.

Meciul cu Suedia a fost concludent pentru concluzia trasă mai sus. Nordicele nu ne-au fost în nici un moment superioare. Sunt deficitare la multe capitole, dar asta e o discuție mai lungă. Oricum, faptul că multe dintre suedeze sunt jucătoare semiprofesioniste se vede pentru cine are de văzut și înțelege.

Un răspuns pentru faptul că pierdem cu echipe mai slabe nu pot da, pentru că nu e un răspuns ușor și oricât de deștepți ne-am da nici unul din noi nu are acest răspuns. Asta pentru că explicația nu ține doar de sângele latin, de anumite caracteristici ale neamului sau doar de factorul handbalistic.

Dar pot da o explicația pentru latura pozitivă a consecinței trase mai sus. Avem cei mai buni portari din lume. Mai sunt portari buni, dar nici o nație n-a avut și nu are doi portari de înaltă clasă. Noi i-am avut și când era Luminița și acum când ea e doar pe bancă. Avem cele mai bune extreme din lume. Din păcate Vărzaru s-a accidentat, Farcău n-a venit la acest european, Elisei n-a dat randamentul maxim, Nechita a venit târziu și nici n-a dat randamentul maxim. Avem cel mai bun inter stâng din lume, și chiar dacă Neagu nu va fi declarată anul acesta cea mai bună jucătoare din lumea va fi cu siguranță în anii următori. Avem unul din cei mai buni pivoți din lume. Gâlcă e un pivot extraordinar, care se bate, știe jocul, marchează și se apără. E perfectă. În plus e dublată de Manea, care chiar dacă nu e foarte exactă la finalizare se apără foarte bine. Aș putea continuă, dar mai aduc în vedere faptul că singurul post deficitar la acest campionat european a fost cel de inter drept. Și nu pentru că Geiger sau Șoit n-au valoare. Prima are un braț extraordinar, iar a doua joacă la campiona Spaniei și în Champions League. Dar când pe celălalt inter joacă Cristina Neagu și când nici nu-ti intră aruncările e dificil.

Închei prin a vă ruga să nu comparați handbalul cu fotbalul și să încercați să nu mai faceți generalizări. Ele reduc contextul foarte mult și dacă am învățat ceva de la comunicare, acel ceva e că limitele situației date, sau mai bine zis contextul, e esențial. La fotbal nu mai reușim să facem performanță pentru că nu mai avem valoare. Și chiar atunci când reușim o victorie ea e bazată pe ambiție, pe efort, pe organizare. Rememorați calificarea naționalei la euro și chiar meciurile Stelei și Rapidului din acel an extraordinar în Uefa. Mai mereu adversarii erau peste noi valoric, dar reușeam într-un fel să-i învingem. Nu, calificarea Stelei în primăvara europeană nu era o performanță. Trebuia să fie o normalitate. Priviți echipele care s-au calificat mai departe (Bate Borisov, Lech Poznan sau Aris Salonic sunt doar câteva exemple). Din păcate aici suntem.

Închei prin a le felicita pe fete. Astfel de competiții, mie cel puțin (unul care iubește sportul), îmi aduc speranță, emoție și uneori lacrimi în ochi (mai ales când unor sportivi români li se cânta imnul în cele mai importante competiții). Aceste lucruri odată erau o rutină în multe din sporturi, azi lucrurile s-au schimbat. Motivele sunt multiple și n-are rost să le detaliem. Ce pot să vă sugerez este să vă uitați la sport. V-o spune unul care o parte din viață și-a dedicat-o fotbalului. Cu toate acestea, emoțiile și fericirea pe carea le-am trăit în ultimul timp au venit din meciuri ale naționalelor de handbal, din finale ale fetelor de la tenis de masă, din medalii câștigate la scrimă, din calificarea băieților de la rugby la campionatul mondial ș.a.m.d. Credeți-mă pe cuvânt, inima vibrează la fel de tare. Ba chiar mai tare decât în cazul unei victorii a echipei favorite de fotbal într-o competiție internă dominată de mârlănie sau într-o competiție europeană în care mereu suntem cei slabi.

Next topic:

10 Responses to “Despre handbalul feminin românesc. Obiectiv”

 1. ionut says:

  Adi,eu urmaresc hadbalul feminin romanesc din 2000, de la europenele de la noi. mereu am trait cu speranta ca fetele astea minunate ar putea face cu adevarat o treaba reusita. daca luam sportul acesta si discutam de echipe si nu de natioanala, nu poti spune ca nu avem rezultate. si nu, nu jucatoarele din afara fac diferenta.
  La noi problema este doatr de mentalitate. de incredere si de nesansa…pentru ca da…avem si nesansa. parerea mea.

 2. ab says:

  Frumos scris, bine argumentat si foarte adevarat din pacate.

 3. Marieta says:

  Nu m-am îndrăgostit brusc de handbal şi nici de rugby. Fac parte din generaţia căruntă dar care a a apucat TOATE finalele CM de handbal masculin, alea jucate de România. Uneori părul alb e un avantaj. Faptul că azi n-a prea ieşit nimic nu schimbă cu nimic lucrurile. Nu eşti întotdeauna câştigător. Dacă ar fi să judecăm aşa, Brazilia, marea mea iubire în materie de fotbal, ar fi trebuit să fie campioană mondială la nesfârşit.
  Nu cred că un meci slab, fie el şi în semifinală, ne face tâmpiţi. S-ar putea să mă înşel deşi nu cred.
  Analiză excelentă. felicitări.

 4. Adi Zăbavă says:

  @ionut La nivel de echipe de club nu stam foarte bine (sau poate nu cum ne-am dori), asta pentru ca nu exista bani. Singura echipa care conteaza este Oltchim, pentru ca performantele altor echipe de club sunt in cupe europene mai slabe care nu conteaza foarte mult. Sau nu neaparat ca nu conteaza, dar sunt un obiective pentru echipele bune de afara. Disparitia Rulmentului e trista si din perspectiva echipei nationale, chit ca majoritatea jucatoarelor erau straini. Brasovul insemna cel putin cateva meciuri tari in campionat pentru Oltchim.

  Mentalitatea a devenit un lait motiv de care eu cel putin incep sa ma feresc. Nu pentru ca nu ar fi in parte adevarat ci pentru ca e prea folosit si ne usureaza mereu in a explica ceva. Si nu-mi place asta. Sunt de acord cu lipsa increderii si cu nesanse

  @ab Multumesc.

  @Marieta Multumesc. Te invidiez. As fi vrut sa prind acele vremuri. Insa am avantajul ca le-a trait tata, handbalist contemporan cu acele performante, coleg cu unii dintre cei care au ajuns campioni mondiali. Ai dreptate. Nu esti castigator mereu. Tristetea vine din faptul ca procentul de victorie e mult mai mic fata de ceea ce am merita.

 5. Tu vorbesti din perspectiva unui privitor nicidecum din perspectiva cuiva care a jucat cu nordicele. Ele sunt rigide de obicei si n-au talent inascut dar intra pe teren cu ele sa vezi daca o sa mai zic ca sunt semiprofesioniste sau nu. Un prieten mi-a zis ca el compara echipele nordice din handbalul feminin cu Germania din fotbal. Si sa-ti mai zic o chestie, invinge cel care are mentalul cel mai bun, cel care urmareste sa invinga nu sa dea pase sarite si incrucisari imposibile pentru ca handbalul nu e fotbal, nicidecum. Am scris mai multe pe blog despre meci si problemele fetelor daca vrei sa citesti parerea uneia care a jucat cu nordicele nu s-a uitat de pe margine si a tras concluzii

 6. si vezi ca e campionat european cu mondial cum ai scris tu

 7. Alina says:

  Cum ai scris inca din titlu trebuie sa privim obiectiv. Sunt ale noastre, sunt bune, dar sa fim realisti, cel putin in ultimul meci am gresit foarte mult. In ofensiva a fost haos, s-au pierdut extrem de multe mingi din neatentie, s-au gresit pase, iar in aparare nu stim sa fim violente (ceea ce pe de-o parte ma bucura, pentru ca se transforma si handbalul intr-un joc violent, pe de alta parte ma enerveaza cand ale noastre sunt mai mereu accidentate).
  Si eu scriam acum ceva zile de pasiunea pentru sport, dar mai ales pentru handbal. Iar azi am stat cu inima in gat pana in ultimele 2 minute cand oricat m-as fi agitat nu mai aveam de ce.
  Si maine o sa fiu si antrenor din fotoliu si arbitru ca nu ma pot abtine sau poate iar stau cu sufletul la gura si nu mai pot sa zic nimic. Oricum noi nu suntem in teren, nu suntem ele ca sa le criticam in vreun fel cand cu mainile si picioarele julite, cu plame si pumni in fata, coate in spate ele tot reusesc sa joace. Mama are cate 2 operatii la ambele picioare de la handbal si de la ea stiu ca e foarte greu sa fii in teren.
  Asa ca eu zic sa le dam flori la aeroport orice loc ar lua.

 8. Adi Zăbavă says:

  @Cristina-Elena Unde ai jucat cu nordicele? Si nu cred ca intelegi foarte bine la ce ma referam cand spuneam semiprofesioniste: la faptul ca nu traiesc doar din handbal. Si daca imi spui ca acelasi lucru sa te duci la servici si sa faci cateva antrenamente pe saptamana cu sa faci doua antrenamente pe zi inseamna ca n-ai facut sport. In alta ordine de idei, nu inteleg unde bati. La faptul ca Suedia a fost mai buna decat noi? Daca asta crezi, foarte bine. Eu nu cred asta si nici n-ai argumente sa ma faci sa cred asta.

  Comentariile tale sunt rautacioase. Nu stiu nici unde ai jucat tu cu nordicele si nici care sunt legaturile tale cu sportul. Iar tu faci referire la mine spunand ca sunt doar un privitor fara sa stii foarte multe despre mine. Si aici cam gresesti :)

  Nu stiu despre ce vorbesti cand spui ca am scris european in loc de mondial. Semnaleaza-mi

 9. citez ceea ce ai scris tu “Până acum la acest campionat mondial România a fost într-un singur punct pusă în dificultate: în meciul cu Danemarca”

  cat despre mine am jucat hanbal la echipa de tineret a Romaniei in urma cu 9 ani iar cand vorbesc despre faptul ca nu sti cum e sa joci cu nordicele ma referam la faptul ca esti barbat deci e imposibil sa fii jucat cu ele

 10. Adi Zăbavă says:

  Bravo! Scuze, poate am fost prea virulent. Inca sunt sub impulsul meciului pierdut :)

  Eu ma refeream la faptul ca doar in meciul cu Danemarca am simtit ca trecem printr-un moment in care am vazut ca nu aveam ce sa faceam, un moment in care eram depasiti la toate capitolele. Cu Suedia n-am vazut asta. Si cred ca-mi dai dreptate ca Suedia nu e momentan la nivelul Norvegiei sau Danemarcei, chiar daca au batut Norvegia. Trebuie sa tinem cont de faptul ca handbalistele din Norvegia la acel moment erau ca si calificate. In fine, cum spuneam si intr-un comentariu trecut, nu putem castiga mereu, dar e trist ca nivelul performantelor nu e cel pe care l-am merita.

  Multumesc pentru pareri

Leave a Reply